verbeterde groei door toepassing van netten onder en boven orchidee plantgoed opkweek

Verbeterde groei door het bedekken van ‘Opkweek 1’.

Verbeterde groei door het bedekken van ‘Opkweek 1’.

 

Schadelijke muggensoorten kunnen een groot probleem vormen doordat de larven ervan, die in het substraat leven, de wortelpunten aanvreten. De wortel vertakt zich hierdoor of sterft af. Deze vertakking kost energie en vertraagt de groei van de bladparen. De hoge temperaturen en luchtvochtigheid in opkweek fase 1 zijn ideaal voor de mug om zich te vermeerderen.

 

Kwekerij De Molenhoek bedekt sinds augustus 2021 opkweekfase 1 met witte netten. Het zijn fijnmazige netten waar de mug niet doorheen kan. Zowel onder de potten als boven op de planten liggen deze netten. Een prettig bijkomend verschijnsel van deze methode is volgens de eigenaren het verbeterde microklimaat; de nog hogere warmte en luchtvochtigheid tussen de netten. Dit zorgt ervoor dat de bladparen versneld groeien. Door de langere en gezondere wortels heeft de plant vanaf hier ook veel minder kans op bodemziekten.

 

Meer informatie over de schadelijke gevolgen van de Lyprauta mug:

 

LTO Glaskracht Nederland informeert als volgt: bron:https://www.glastuinbouwnederland.nl/content/user_upload/Advieskaart_Potworm_LTOGlaskrachtNederland.pdf

Het gaat om de teelt van potorchidee (Phalaenopsis, Cambria, Dendrobium en Miltonia) en in mindere mate Anthurium, hiervoor vormen schadelijke muggensoorten een groot probleem. De larven van langhoorn muggen (Keroplatidae) van het geslacht Lyprauta en Proceroplatus, ook wel potwormen genoemd, leven in het substraat. De hoofd voedselbron van de larven zijn andere beestjes die voorkomen in het substraat, zoals mijten, rouwmug larven en springstaarten. Ze vreten echter ook aan de wortelpunten en dat geeft veel schade aan het gewas met als gevolg groeivertraging en een verhoogde kans op uitval door bodemziekten.

 

Schade

De potworm brengt schade toe aan de wortelpunten (figuur 1 & 2), te herkennen aan een uitgeholde of afgeschraapte wortelpunt. Wanneer de wortel is beschadigd, vormt dit een invalspoort voor schimmels zoals Pythium en Fusarium. Als de wortelpunt beschadigd is, maakt de plant nieuwe (zij)wortels. Dit remt de bovengrondse groei.

 

Levenscyclus

De levenscyclus bestaat uit 4 fasen: ei – larve – pop – adult ofwel volwassen fase. Bij 28°C duurt het eistadium 5-6 dagen. Lyprauta eieren zijn klein, zijn verstopt in het substraat en daardoor lastig te vinden. De larve is de boosdoener die in de potten wordt gevonden. De

larve leeft tussen de 22-28 dagen in de pot, afhankelijk van het beschikbare voedsel en de omstandigheden zoals vocht en temperatuur. Hierna verstopt de larve zich in het substraat en verpopt zich tot het een volgroeide mug. Na gemiddeld 3 dagen komt de volwassen mug uit de pop. De volwassen mug leeft vervolgens 2-3 dagen en legt in deze periode dan ook eitjes in het substraat na paring. Dit betekent dat de ontwikkeling van ei tot adult in zo’n 30 dagen plaats vindt.

 

Minder vangplaten nodig en vermindering bestrijding van muggen.

Testen met vangplaten laten een enorme afname zien van de muggen populatie. Daarnaast is het praktisch niet meer nodig de muggen chemisch te bestrijden.

 

Al met al zijn we enorm blij met deze ontwikkeling. Het maakt de kans op meerdere bladparen met oksel en daardoor meer stengels alleen maar groter. ‘Hierdoor  wordt het gemakkelijker planten te telen met meer dan 3 stengels, en dat is waar onze kwekerij om bekend staat’ aldus de eigenaren Marcel en Otto van Kwekerij De Molenhoek te Bemmel.

 

 

 

 

 

 

 

KWEKERIJ DE MOLENHOEK B.V.

alle rechten voorbehouden

                                                                                                           BTW  NL8070.34.137.B01   •   KvK  11044639   •   MPS 680491 MPS A + MPS Productproof    •   Plantenpaspoort: NL-714680346

website: pandorabrainbox.nl 2021 | privacyverklaring 2021  | Disclaimer Kwekerij De Molenhoek B.V